Over Salon Ardine

Salon Ardine is in 1988 opgericht door Ardine Pennings. De salon is gelegen in Westervoort, nabij Arnhem. Ardine is het gezicht van Salon Ardine en geeft de behandelingen in de salon. Haar dochter Simone werkt ook in de salon en is vooral achter de schermen te vinden.

Foto: Meredith Rietveld
Foto: Meredith Rietveld

Ardine Pennings

 

Ardine werd geboren in het Brabantse Uden. Sinds haar 21-ste is zij schoonheidsspecialiste. Zij ging werken bij een gangbare schoonheidssalon annex drogisterij. Maar ze wilde nog wat meer 'van de wereld zien'. Meer sociaal bezig zijn. Ze stapte in het diepe en werd groepsleidster bij een gezinsvervangend tehuis voor ex-psychiatrische mensen en later meervoudig gehandicapte jong-volwassenen.

 

In 1982 ging Ardine werken in de natuurvoeding (Vereninging voor verantwoorde leefwijze en gezonde voeding ‘De Kimme’) en in 1983 werd ze moeder. In deze tijd kwam ze in aanraking met de natuurlijke kant van huidverzorging (aromatherapie, Dr Hauschka, e.d.). Dat zette haar op een nieuw spoor ten aanzien van haar ervaring als schoonheidsspecialiste wat geresulteerd heeft in het volgen van de voortgezette opleiding 'Vakos' (VAKOpleiding Schoonheidsverzorging) en in het opzetten van een eigen praktijk in 1988.

 

In de jaren die volgden kwam Ardine in aanraking met vakgenoten en verdiepte zich in de diepere werking van de bloesemremedies. De natuur als bron van heling en groei. Ze realiseert zich dat haar vader en moeder als houders van een boerderij destijds ook feitelijk natuurlijk bezig was. Voor hen was onder andere de stand van de maan belangrijk bij het zaaien en het oogsten.

 

Gaandeweg komt ze met meerdere aspecten van natuurlijk leven in aanraking. Zo wordt al het water in huis gevitaliseerd en is leem toegepast in combinatie met warmtemuren wat voor een zeer aangenaam binnenklimaat zorgt.

Via de bloesemremedies kwam Ardine in aanraking met de Celzouten van Dr. Schlüsser. Deze vullen mineraaltekorten aan. Ze besluit in 2010 de voortgezette opleiding voor celzouttherapie te volgen.

 

Als toevoeging aan de behandelingen, geeft Ardine sinds 2009 advies over ontslakken en ontzuren volgens P. Jentschura. 

In 2005 is Ardine door Dr. Hauschka uitgeroepen tot Dr. Hauschkatherapeut van het jaar. Een mooie bekroning op haar werk en een extra inspiratie om het werk voort te zetten.

 

Inscholing

Ardine is ingeschoold bij Wala in Eckwälden. Dit is de oorsprong van de Dr. Hauschka cosmetica. Hier heeft Elisabeth Sigmund met Dr. Rudolf Hauschka de Dr. Hauschkaproducten ontwikkeld.

 

Bijscholing

De schoonheidsbranche is een dynamische omgeving. Daarom volgt Ardine minimaal drie maal per jaar bijscholingsdagen bij Dr. Hauschka (gegeven door Marie-Louise Claassen of Monique Drost. Zij zijn een autoriteit op het gebied van onder andere acnebehandelingen, rugbehandeling, massages, hand- en voetbehandelingen, productinformatie en alles wat nieuw is in het assortiment van Dr. Hauschka en op het gebied van behandelingen). Ook volgt ze regelmatig cursussen om haar kennis actueel te houden, zoals een 4-daagse cursus aromatherapie in 2011, een training microneedling in 2012 en de opleiding tot celzouttherapeut bij Bloesem Remedies Nederland in 2013.

Foto: Meredith Rietveld

Simone van Lieshout

 

Simone (1983) is de dochter van Ardine. Al van kleins af aan kwam ze in aanraking met natuurvoeding en de natuurzuivere producten van Dr. Hauschka. Na de middelbare school wilde ze niet meteen in de voetsporen treden van haar moeder. Ze wilde de wereld zien, op eigen benen staan. Het toerisme was de richting die ze opging.

 

Ze doorliep het MBO toerisme, gevolgd door een opleiding aan de NHTV (HBO toerisme) in Breda. Gedurende de opleidingen verbleef ze regelmatig voor langere tijd in het buitenland voor stage en reizen (Spanje, Frankrijk, Guatemala, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili). Na haar afstuderen kwam ze terecht bij een touroperator gespecialiseerd in maatwerk reizen naar Latijns-Amerika (Ander Licht Reizen). Met veel enthousiasme organiseerde ze reizen voor haar klanten.

 

In 2012 werd Simone moeder van dochter Lily. Dat was een moment van verandering. Ze merkte dat ze iets miste in haar huidige werkleven. Het persoonlijke contact (en niet alleen via mail of telefoon), iets kunnen doen voor mensen en mensen laten stralen. Het was tijd voor verandering. Regelmatig masseerde Simone vrienden en bekenden die daar erg van opknapte. En toen wist ze het. Daar wilde ze mee verder; daar lag haar hart. Ze volgde de opleiding tot schoonheidsspecialiste, om vervolgens de opleiding tot Dr. Hauschkatherapeut te kunnen starten bij Dr. Hauschka. 

 

Ook volgde Simone diverse cursussen, zoals een cursus aromatherapie, een cursus babymassage en de opleiding tot Dr. Hauschkatherapeut bij Dr. Hauschka heeft ze met goed gevolg afgesloten. De opleiding van de lichaamsbehandeling van Dr. Hauschka heeft Simone in 2016 afgerond en ook het diploma van de opleiding acne therapie heeft ze behaald. In 2018 kwam daar het diploma Visagie bij.

 

Regelmatig gaat Simone naar bijscholingen en cursussen, om nieuwe kennis op te doen en om de kwaliteit van de behandelingen en verworven kennis te waarborgen.

 

Eind 2015 heeft Simone een tweede vestiging van Salon Ardine geopend in Arnhem. Onder de naam De Prakt(eik) geeft Simone behandelingen in haar praktijk aan huis in Arnhem, in de wijk 't Cranevelt, dichtbij Dierentuin Burgers Zoo.